Το ζυμώμενο τσάι Κομπούχα (Kombucha) είναι γνωστή στην Κίνα σαν «Ελιξήριο Υγείας». Προέρχεται από την Άπω Ανατολή 2.000 χρόνια πριν, και είναι ένα ποτό με τεράστια οφέλη για την υγεία και ειδικότερα στην λειτουργία της καρδιάς, στον εγκέφαλο και κυρίως στο έντερο. Είναι ο αποτέλεσμα ζύμωσης από ένα σύστημα μικροοργανισμών σε ένα διάλυμα τσαγιου και εκχυλίσματος φρούτων. Η λέξη Κομπούχα είναι μετάφραση του όρου Kombucha. Ο όρος αυτός αποτελείται από τα λέξεις Kombu που στην Ιαπωνική σημαίνει και cha. Kombu στην Ιαπωνική σημαίνει φαιοφύκος, συνεπώς Kombucha σημαίνει τσάι από την θάλασσα. Βέβαια η προέλευση του είναι μεταξύ πολλών κρατών όπως Μογγολία, Ιαπωνία, Κίνα και Ρωσία. Ένα είναι βέβαιο ότι χρησιμοποιήθηκες για περισσότερο από 2000 χρόνια σαν θεραπευτικό τσάι από όλους τους λαούς προέλευσης. Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου της Λετονίας το 2014, η κατανάλωση τσαγιού kombucha μπορεί να είναι ευεργετική για πολλές λοιμώξεις και ασθένειες λόγω των τεσσάρων κύριων ιδιοτήτων του: αποτοξίνωση, αντιοξειδωτική δράση, ενδυνάμωση και προαγωγή του ανοσοποιητικού συστήματος .

Λόγω της διαδικασίας ζύμωσης που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της Κομπούχα, περιέχει μεγάλο αριθμό ζωντανών βακτηρίων γνωστών ως προβιοτικών. Αυτά τα βακτήρια από την μια,βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και από την άλλη ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι γνωστό ότι το λεπτό έντερο θεωρείται ως “ο δεύτερος εγκέφαλος”διότι σε αυτό εδράζεται το 80% του ανοσοποιητικού συστήματος και επειδή το πεπτικό σύστημα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μέρος του νευρικού συστήματος.